Sahou
6 september 2021

Eigenaars van huizen en appartementen die te huur staan, komen vaak voor een impasse te staan: is het beter om een betrouwbaar makelaarskantoor te zoeken voor de bemiddeling of zelf een huurder te zoeken?

De hulp van een vastgoedbeheerder biedt een reeks voordelen tijdens het hele verhuurproces. Bekijk ze hieronder en ontdek de belangrijkste redenen om deze dienst in te huren!

Voordelen van het inhuren van een vastgoedbeheerder

Vaak geeft de eigenaar er de voorkeur aan de werkzaamheden zelf uit te voeren om op de beheerkosten te besparen, maar deze optie kan voor de eigenaar veel rompslomp en verlies opleveren. Met de hulp van een makelaar, echter, kunt je veel van deze verliezen voorkomen. Kijk hieronder wat dit type bedrijf voor je kan doen.

1. Jouw woning wordt sneller verhuurd
Een groot voordeel van de dienst die wordt aangeboden door vastgoedbeheerders is de snelheid waarmee de huurovereenkomst tot stand komt, vanwege de ruime verspreiding van het onroerend goed op websites en in kranten, en het bedrijf heeft al geregistreerde klanten die het profiel hebben van potentiële kopers.

2. De aanpassing van de huur en andere vergoedingen zijn de verantwoordelijkheid van het onroerend goed
De eigenaar heeft het recht de huurprijs eenmaal per jaar aan te passen.

Als er geen contract is of als het een rechtstreekse huurovereenkomst met de verhuurder betreft, aanvaardt de huurder nauwelijks meer te betalen en begint hij spoedig een discussie over de verhoging. Indien er echter een onroerend goed beheerder verantwoordelijk is voor het contract, valt het dragen van de onderhandeling onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf, zodat het zal worden gedaan door een professional die aan deze situatie gewend is.

Een ander punt dat gewoonlijk aanleiding geeft tot discussies tussen verhuurders en huurders is de condominiumvergoeding, die vaak voor rekening van de huurder komt.

In geval van niet-betaling kan de mede-eigendom de schulden via gerechtelijke weg innen. Met de hulp van een vastgoedmakelaar worden de waarden echter samen met de huur geïnd, en de vastgoedbeheerder is verantwoordelijk voor het doorgeven ervan aan het condominium.

Aldus wordt de aansprakelijkheid gecontroleerd in het systeem van het onroerend goed en ontvangt de eigenaar niet onverwacht een rechtszaak.

3. De steun van een makelaar helpt om de werkdruk te verminderen
De taak van het beheer van huurwoningen kan in het begin rustig lijken, maar na verloop van tijd en met de onvoorziene gebeurtenissen die zich uiteindelijk bij sommige huurders voordoen, zal dit werk een zodanige slijtage ondergaan dat de eigenaar er zelfs van kan afzien om door te gaan met het verhuren van woningen.

Dus, als je het soort persoon bent dat graag een rustig leven leidt, zonder veel gedoe, is het het beste om de taak van het beheer van het gehuurde goed over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf dat alle problemen voor je kan oplossen.

4. Veiligheid is groter wanneer je de steun hebt van een gespecialiseerd bedrijf
Er zijn veel risico’s verbonden aan het verhuren van jouw eigendom aan een vreemde. Aangezien je jouw huurder meestal niet kent, is het zeer moeilijk te weten of hij het contract op de juiste manier zal naleven.

Daarom is huren via een makelaar het veiligste alternatief. Het makelaarskantoor handelt alle bureaucratie af, controleert de documentatie van beide partijen en zoekt altijd naar garanties om er zeker van te zijn dat het contract naar behoren zal worden nagekomen.

5. Goed onderhoud van de woning
Wanneer je een makelaar inhuurt om de verhuur van jouw eigendom te beheren, is deze verantwoordelijk voor een grondige inspectie van het eigendom, waarbij alle kenmerken van het eigendom worden beschreven en gedocumenteerd.

Aan het einde van het contract voert de beheerder een nieuwe inspectie uit om de huidige staat van het eigendom te beoordelen. Indien renovatie of onderhoud nodig is, beschikt de makelaar over de wettelijke middelen om van de huurder te eisen dat hij alle nodige aanpassingen uitvoert.

Zo heeft je de gemoedsrust dat er goed voor jouw eigendom wordt gezorgd zonder dat je een conflict met de huurder hoeft aan te gaan.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er veel aspecten die in acht moeten worden genomen met betrekking tot het beheer van onroerend goed voor verhuur en als er een makelaarskantoor is om dit voor je te doen, waarbij gedoe wordt vermeden, is de beste optie er zonder twijfel een in te huren.