Sahou
6 september 2021

Wanneer je (snel) je huis verkocht krijgt, kun je eindelijk verder met je leven. Nog een voordeel, is dat je de woning niet continu in een onberispelijke staat hoeft te houden en elke keer moet vertrekken wanneer de makelaar potentiële kopers meeneemt voor een rondleiding. Echter, de snelheid van de verkoop en tegen welke prijs de woning wordt verkocht, is afhankelijk van een aantal factoren.

Huis verkopen: Verkoopstrategie

Het is van belang om een verkoopstrategie te selecteren die bij je past alvorens een verkoopbord in de voortuin te zetten. Je kunt bijvoorbeeld de verkoop geheel zelf regelen. Dit zou een goede optie kunnen zijn wanneer je goed kunt onderhandelen en weet wat er speelt in de markt. Echter, kan het toch verstandig zijn om te kiezen voor een makelaar. Huizen verkopen is immers hun wereld en ze beschikken hoogstwaarschijnlijk over een stuk meer ervaring.

Het is in ieder geval, ongeacht welke keuze je maakt, belangrijk dat je vertrouwen hebt in de verkoopstrategie die je uiteindelijk kiest. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je van de ene strategie naar de andere overschakelt terwijl jouw woning op de markt staat.

Huur een makelaar in met ervaring

Als het gaat om het kopen of verkopen van je huis, kan het inhuren van een professional je een hoop geld en hoofdpijn besparen. Zoals net al genoemd, loont het om dit proces over te laten door iemand die de markt kent. Buiten dat, zijn ervaren, goede makelaars goed in onderhandelen, bevatten de technische kennis en helpen ervoor te zorgen dat je de best mogelijke deal krijgt. Let daarom goed op het ervaringsniveau wanneer je in gesprek gaat met potentiële makelaars. Wees tijdens dat gesprek gewapend met vragen die je zullen helpen om de ervaring en kennis van de desbetreffende makelaar te peilen.

Zorg dat het brandschoon is

Niets stoot kopers zo af als een smerig huis. Als je zelf de tijd niet hebt of het niet kunt, huur dan een bedrijf in om alles grondig te laten reinigen. Als het huis op de markt is, moet het dag en nacht schoon en netjes zijn.

Belangrijke plaatsen om schoon te maken terwijl je huis op de markt staat, zijn bijvoorbeeld:

  • Aanrechtbladen in de keuken.
  • Alle kasten (van binnen en buiten) en alle apparatuur.
  • Vloeren en kamerhoeken waar stof zich ophoopt.
  • Planken.
  • Badkamer, wc’s, badkuip en douche.
  • Ramen, zwel aan de binnenkant als aan de buitenkant.
  • Alle deuren.
  • Kelder.
  • Garage.

Maak de woning neutraal (depersonalisatie)

Alles wat het huis aan jou kan linken, moet worden verwijderd. Het is natuurlijk het beste dat een potentiële koper de woning kan zien als een nieuwe “thuis”. Niet iedereen kan door de familiefoto’s en memorabilia heen kijken. Zelfs als ze denken dat ze dat wel kunnen, kan het onderbewust nog van invloed zijn op hun ervaring.

Hetzelfde geldt voor spullen zoals beeldjes, trofeeën, of kinderspeelgoed die een koper minder aan het huis en meer aan jou kunnen doen denken. De foto’s van je gezin kun je bijvoorbeeld vervangen door neutrale kunst, of helemaal weghalen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle spijkers weg haalt en spijkergaatjes vult op plekken waar de foto’s eventueel hingen.

Laat zoveel mogelijk licht binnen

Mensen voelen zich fijn op plekken waar het licht en helder is. Door alles lekker open te gooien en zoveel mogelijk licht binnen te laten, zorg je ervoor dat die ervaring gecreëerd wordt. Laat geen gordijn of jaloezie gesloten. Wanneer je een ruimte aantreft waar te weinig natuurlijk licht naar binnen kan schijnen, zet dan gewoon een lampje aan. Je kunt hier zelfs mee spelen en de sfeer bepalen.

Huur een professionele fotograaf in

Het inhuren van een professionele fotograaf en het plaatsen van veel foto’s van je huis (zowel van de binnenkant als de buitenkant), is een goede manier om kopers aan te trekken. Zij weten exact vanuit welke hoek ze een mooi plaatje kunnen schieten om iedere ruimte zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een potentiële koper. Wanneer iemand veel duidelijke en mooie foto’s heeft geplaatst, wekt dat interesse en vertrouwen op bij mensen die op zoek zijn naar een woning.