Sahou
13 september 2021

Ben je op zoek naar een hometrainer voor revalidatiedoeleinden? Niet elke hometrainer is er geschikt voor. Er bestaan namelijk veel verschillen tussen deze hometrainers. Ze zijn geschikt voor meerdere trainingsdoelen. Hoe kun je het best herstellen met een hometrainer als hulpmiddel en welke soort hometrainer is het meest geschikt om je uiteindelijk doel te bereiken?

Revalideren met een hometrainer
Besloot je om een hometrainer te gebruiken voor je revalidatie? Dat is een uitstekend idee, want revalideren met dit toestel zorgt voor heel wat voordelen. Dat is zowel het geval met knie-, als met een arm als met een rugblessure. Vergeet hierbij zeker niet dat een revalidatieproces veel tijd en geduld vraagt. Om volledig te herstellen van een kwetsuur heb je namelijk ook veel rust nodig. Maar met rust alleen kom je er niet. Om van je revalidatie een succes te maken heb je een combinatie van rust én aangepaste inspanningen nodig. De eerste weken na een kwetsuur, is rusten de enige uitweg om ervan te herstellen. Het onmiddellijk belasten van het betrokken gewricht, de spier of de pees, zou namelijk veel meer kwaad dan goed doen.

Revalideren en blijven om stijve spieren te voorkomen
Helemaal stil zitten onmiddellijk na een kwetsuur, is ook niet goed. Rust roest, en dat is zeker in dit geval van toepassing. Tijdens zo een revalidatieproces krijg je al vlug last van stijve en weerspannige spieren. Niet alleen de spieren rondom de opgelopen blessure worden stijf, maar tegelijk ook alle andere spieren. Dat is het gevolg van een gebrek aan beweging. Blijf je stilzitten, dat zul je vlug nog meer en vaak meer ernstige kwetsuren oplopen

Proces van lange adem
Revalideren is een proces van lange adem. Hoe langer je dit uitstelt, hoe grotere de schade. En uiteindelijk zal ook je algemene gezondheid er onder lijden. Overgewicht en spierafbraak is er het rechtstreekse gevolg van. Bewegen wordt dan alsmaar moeilijker, worden pijnlijker en brengen extra risico’s met zich mee.

Hometrainer meest gebruikt toestel voor revalidatie

Het zal dan ook weinigen nog verwonderen dat een hometrainer veruit het meest gebruikte toestel is om van een of andere kwetsuur te revalideren. Het grote voordeel van een hometrainer bij een revalidatie is dat er schokvrij mee kunt bewegen. En dat is onmisbaar om je gewrichten, spieren en- of je pezen te laten herstellen.

Hometrainer voor revalidatie aan knie
Niets is vervelender dan een blessure aan je knie. Het revalidatieproces duurt vaak erg lang, en verloopt pijnlijk. Te vroeg met je herstelproces beginnen kan je herstelperiode opmerkelijk verlengen. Vooral hardlopen en fietsen zijn erg belastend voor knieblessures. Maar in een vergevorderd revalidatieproces is het inschakelen van een dan ergometer hometrainer een uitstekend idee.

Hometrainer ook geschikt voor blessures aan je rug en je bovenlichaam
Blessures aan je onderrug, of je bovenlichaam komen veel meer voor dan je denkt. De één ernstiger dan de andere. In al deze gevallen wil je op een aangepaste manier revalideren, om niet te hervallen. Fysiotherapeuten raden hun patiënten niet voor niets aan om een hometrainer in te schakelen tijdens hun revalidatieproces. Maar ook in hun praktijk wordt vaak gebruikgemaakt van dit toestel.

Revalidatie hometrainers voor fysiopraktijken
Een hometrainer voor een fysiopraktijk verschilt grondig van een hometrainer. Eerstgenoemde moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een trainer voor een fysiopraktijk moet vooral intensief belastbaar zijn. Een hometrainer is hier minder geschikt voor. Een ergometer hometrainer voor professioneel gebruik is dat wel.

Revalidatie hometrainers voor thuis
Aan een hometrainer voor thuis revalidatie worden veel minder eisen gesteld. De keuze aan hometrainers voor revalidatie is groot. Hij zal in de eerste plaats aangepast zijn de aard en de intensiteit van je kwetsuur. Je kiest dan bij voorkeur voor een ergometer hometrainer aangepast om thuis te gebruiken.

Hometrainers voor senioren
Hometrainers voor het revalideren van senioren moeten dan weer aan andere facetten voldoen. Je kiest dan best voor een hometrainer met een lage instap. Deze hometrainers zijn ook gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen.

Soorten revalidatie hometrainers
Met ergonomische hometrainers en zogenoemde recumbent bikes onderscheiden we twee soorten hometrainers om te revalideren;

Recumbent bikes
Dit soort hometrainers winnen aan populariteit. Ze zijn vooral geschikt voor lage rugklachten. Ze zijn best vergelijkbaar met een lig- zit fiets, uitgerust met een opvallend groot zitvlak heeft en een grote leuning. Deze recumbent bikes zijn erg comfortabel.

Ergometer hometrainers
Die stellen ons in staat de weerstand vooraf in te stellen. Je traint zo op een aangepaste weerstand. Zo kun je de kracht die je met je benen levert makkelijk bijhouden. Ergometer hometrainers worden dan ook meer en meer in het revalidatieproces ingeschakeld.

Ergometer arm fiets
Hierbij maak je geen gebruik van je benen. Dit soort hometrainer wordt vooral ingezet bij de start van je revalidatieproces voor je onderlichaam, waarbij je benen nog weinig of niet mogen belast worden. Een ergometer arm fiets is zeker een goede keuze bij een langdurige revalidatieproces. Je blijft zo in beweging, waardoor je zowel het verlies van kracht en spieren zoveel mogelijk kunt beperken.

Mogelijke alternatieven
Die hangen voornamelijk af van de aard en soort blessure je opliep. Voor een rugblessure is er bijvoorbeeld niets beter dan te revalideren op een hometrainer. Een mogelijk alternatief is zwemmen. Revalideer je van een lichtere knie of rugblessure? In beide gevallen kun je dan een crosstrainer gebruiken. Je traint dan zo goed als schokvrij en kunt de weerstand makkelijk volledig aanpassen aan je conditie en je kwetsuur.

Goedkoop alternatief
Weet je vooraf dat je revalidatieperiode weinig tijd in beslag zal nemen? Dan kun je een hometrainer voor revalidatie huren. Online vind je bedrijven die zich daarin specialiseerden.